czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Lasagne z mięsem mielonym

06
11
2011

Ttroszkę po włosku. Mój mąż na zakupach + tydzień włoski w Lidlu = Lasagne.

Nie wygląda może jak z broszurki, ale za to pyszna. Ja zrobiłam tylko trzy warstwy makaronu, ale jak ktoś woli wyższą, można zrobić więcej. Prosty rachunek, składniki razy dwa. Do dzieła 🙂

Składniki:

  • farsz,
  • sos beszamelowy,
  • makaron lasagne (9 płatów),
  • ser żółty

FARSZ

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • koncentrat pomidorowy (mały),
  • olej,

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i świeżą bazylią. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.

SOS BESZAMELOWY

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól, biały pieprz,
  • gałka muszkatołowa,

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gdy zasmażka będzie miała z łoty kolor dodajemy powoli mleko. Mieszamy przy tym cały czas żeby się nie przypaliło. Na koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Przygotowanie całości:

Makaron w zależności od tego jaki kupimy, mniej pracy jeżeli jest on gotowy do użycia bez gotowania. Ja miałam taki który trzeba podgotować.  Najlepiej robić to po kilka płatów żeby nam się nie skleił. Tyle ile jest potrzebny do ułożenia warstwy.

W naczyniu układamy na przemian : sos beszamelowy, makaron, farsz, ser żółty. Jak wspominałam ja miałam trzy warstwy makaronu, ale jak ktoś woli można więcej.

VOILA!

 


Napisz swoją opinię