czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto „Królewicz”

06
11
2011

Skoro niedziela to i ciasto musi być! Przepis od przyjaciela, a właściwie to jego mamy. Czyż to nie cudna nazwa? Jak całe to ciasto.  Tylko uprzedzam popołudnie trzeba sobie zarezerwować. Ale co to dla takiej kury domowej jak ja 😉

CIASTO KRUCHE

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 margaryna,

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół. Rozkładamy pierwszą część na blasze i pieczemy ok. 15min, w nagrzanym piekarniku (180 stopni). Wyciągamy jak wystygnie i podobnie robimy z drugą częścią.

BISZKOPT

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki ciepłej wody,

Wykonanie:

Ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy 2 łyżki ciepłej wody. Po wymieszaniu dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni).

KREM

Składniki:

  • pół litra mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • masło (200g)

Wykonanie:

Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z mąką. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mleko z mąką. Lekko studzimy i na koniec mieszamy z masłem.

POLEWA CZEKOLADOWA

Składniki:

  • 1/3  kostki masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 czubata łyżka kakao,

Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier , wodę i kakao. Dokładnie mieszamy i już! Na blasze układamy pierwszą część kruchego ciasta, następnie połowę kremu, biszkopt i znowu krem.  Na wierzchu kładziemy drugą część kruchego ciasta. Żeby lepiej wyglądało można polać polewą czekoladową i posypać posypką.

Napisz swoją opinię