czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Skrzydełka plus świeże warzywka

20
07
2011

Zdrowo i smacznie!!! Skrzydełka – smacznie, natomiast warzywka – zdrowo 🙂 Chyba nie trzeba zachęcać!!!

SKRZYDEŁKA

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • miód (3 łyżeczki)
  • sól
  • pieprz
  • musztarda (2 łyżeczki)
  • olej

Przygotowanie:

Przygotować marynatę, zmieszać miód, musztardę, odrobinę oliwy. Skrzydełka posypać solą i pieprzem, a następnie wymieszać w marynacie.

Pozostawić w lodówce na około 2 godziny. Następnie upiec w rękawie lub naczyniu żaroodpornym. W temperaturze 180°C około 45-50 minut.

WARZYWA

Składniki:


  • 2 cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • mały seler
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • 3 średnie cebule
  • 30 dkg pieczarek
  • pół papryki
  • masło

Przygotowanie:

Na jednej patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w półksiężyce, oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki.

Na drugiej patelni smażymy, marchewkę pokrojoną w talarki, pietruszkę, paprykę, ziemniaczki, pora.

Po usmażeniu przesypujemy to do miski. Osobno smażymy cukinię pokrojoną w talarki. Po usmażeniu przesypujemy do miski.

Wszystko smażymy na niewielkiej ilości masła, podlewając wodą.

SOS DO WARZYW:

Składniki:

  • masło (2 łyżeczki)
  • mała śmietana
  • pół sera feta
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i rozdrobniony ser feta. Na koniec dodajemy szczypiorek.

 

Warzywa mieszamy z sosem i podajemy ze skrzydełkami.

Smacznego!!!




Napisz swoją opinię